‘Groot onderhoud van de Hoogerheidense begraafplaats hard nodig’

‘Groot onderhoud van de Hoogerheidense begraafplaats hard nodig’

HOOGERHEIDE – Een team van negentien mensen is zaterdagochtend de strijd aangegaan met onkruid en wildgroei op de begraafplaats aan De Scheidreef in Hoogerheide.

De opknapbeurt was een initiatief van het Dorpsplatform Hoogerheide (DPH).

Een maand geleden werd in de vergadering van de Woensdrechtse Wmo-adviesraad de bezorgdheid geuit over het onderhoud van de begraafplaats, die eigendom is van de gemeente Woensdrecht. Wethouder Jeffrey van Agtmaal meldde dat de gemeente regelmatig onderhoud pleegt aan de begraafplaats, maar dat ze handjes te kort komt om met grotere regelmaat de begraafplaats aan te pakken.

Non-actief

Om de begraaf­plaats weer echt toonbaar te maken, moet er groot onderhoud gepleegd worden en dat is een taak van de gemeente

Angelique Schetters, DPH

In het verleden organiseerde het DPH een paar keer per jaar een opknapbeurt, maar omdat het dorpsorgaan lange tijd op non-actief heeft gestaan, schoot het onderhoud van de begraafplaats er bij in.

Het DPH pakte de goede gewoonte weer op en klopte aan bij de Hoogerheidese scouting. Veertien scouts en nog wat vrijwilligers waren zaterdag met tuingereedschap, verstrekt door de gemeente, in de weer om de begraafplaats wat toonbaarder te maken.

,,Een pittig karwei’’, verzuchtte Leonie Bezemer van het DPH, die in de stromende regen samen met DPH-lid Angelique Schetters op de begraafplaats aan het werk was.

Scouts

Schetters was vol lof over de inzet van de scouts. Er is met hen onkruid weggehaald. Ook overhangende takken werden gesnoeid. Bezemer: ,,Het gaat nu om klein onderhoud. Om de begraafplaats weer echt toonbaar te maken, moet er groot onderhoud gepleegd worden en dat is een taak van de gemeente.’’

Ze wijst naar het onkruid op de grindpaden. Ze zegt dat het DPH een adviesrapport heeft gemaakt over het onderhoud, dat deze week wordt aangeboden aan de gemeente. ,,Samen gaan we dan met het rapport in de hand een rondje maken over de begraafplaats.’’

Bezemer, waarschuwend: ,,Als er geen groot onderhoud komt, is dat wat we nu doen een druppel op de gloeiende plaat.’’

Als er geen groot onderhoud komt, is dat wat we nu doen een druppel op de gloeiende plaat

Leonie Bezemer, DPH

(Scouts helpen mee met het weghalen van onkruid en het snoeien van overhangende takken op de begraafplaats in Hoogerheide. © Peter van Trijen/Pix4Profs)