Vrijheidstoost van Dorpsplatform Hoogerheide was zeer geslaagd

Vrijheidstoost van Dorpsplatform Hoogerheide was zeer geslaagd

Op zaterdag 26 oktober was het DE Bevrijdingsdag van Woensdrecht. In de ochtend had de gemeente Woensdrecht over alle kernen plechtigheden georganiseerd en vanuit Putte trok het militair voertuigen defilé door de straten tot aan Woensdrecht alvorens naar Bergen op Zoom te vertrekken.

Omdat de kern Hoogerheide geen monument heeft en niet alle inwoners na het defilé naar Woensdrecht kunnen gaan, had het Dorpsplatform Hoogerheide het idee opgevat om in hun kern een ‘toost op de vrijheid’ te organiseren.
Een aantal weken geleden had het Dorpsplatform Hoogerheide een verzoek ingediend bij de werkgroep 75 jaar bevrijding en vorige week maandag werd er een akkoord gegeven door de gemeente.

“Binnen 5 dagen een passende toost organiseren op een zeer drukke dag, waarbij iedereen al verplichtingen had in het ochtendprogramma van de gemeente was een behoorlijke uitdaging” geeft voorzitter Eline de Lange-Braat aan. “Toch hebben we besloten om onze schouders eronder te zetten om een mooi programma te presenteren. Over 25 jaar zal er waarschijnlijk niemand meer zijn die de gruwelen van deze oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt en hebben we alleen nog de verhalen die ooit verteld zijn. Dat maakt deze viering nog extra bijzonder.
Het was een flinke klus, maar op vrijdag (een dag voor de toost) vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Voor mij was de aanwezigheid van mijn oma van 97 jaar een heel mooi cadeau en de kers op de taart”.

Om 12.00 werd de vrijheidstoost geopend door Riet Overbeeke (90 jaar), die haar verhaal over haar vader voorlas dat gepubliceerd is in het boek ‘Brabant, brug naar de vrijheid”. Dit indrukwekkende verhaal over haar vader Kees had meteen de aandacht van de aanwezigen.
Na deze mooie voordracht was het de beurt aan de 13 jarige Nicky Seffelaar, die haar gedicht over de vrijheid heel rustig en mooi voorlas.
Na deze twee verhalen was het tijd voor een hapje en een drankje verzorgd door Paul Lucius, die de Passage ter beschikking had gesteld.
Het was even wachten op wethouder Hans de Waal, die eerst verplichtingen had bij het monument van Woensdrecht. Het was bijna niet mogelijk om binnen zo’n korte tijd van het monument naar de Passage te komen in verband met het defilé en alle afgesloten straten, maar door hem op te laten halen was hij stipt om 12.30 aanwezig voor zijn verhaal uit ‘het verdriet van Woensdrecht’. Hij had dit gedeelte uit het boek bewust gekozen, omdat deze aangaf hoe heftig er gevochten is voor de vrijheid:

Geheel de dag waren er patrouillegevechten en artillerieduels, waarbij de tanks van weerszijde met donderend geknal en vuurspuwend op elkander losbarstten.

Daardoorheen luchtaanvallen door Typhoons en Spitfires. Hier sloegen de granaten in en kraakten de huizen, en vlogen de ruiten bij buurman eruit, daar vielen de getroffen koeien en paarden dood neer.

In de kelders werd gebeden, want de nood was tot het hoogst gestegen. Zo nu en dan bedaarde het geweld even, wanneer van beide zijden niet werd geschoten en in die ogenblikken waren er nog goede Duitsers, die waarschuwden voor de volgende aanval en de bewoners aanraadden om snel te vluchten. Dit werd dan ook meestal opgevolgd. Doch daar tegenover stond het beestachtig gedrag van andere Duitse soldaten, die handgranaten in de kelders wierpen, terwijl zij heel goed wisten, dat er enkel burgers in zaten.


Om de vrijheid te vieren is het belangrijk om de gesneuvelde soldaten die voor onze vrijheid hebben gevochten te herdenken. Janneke van Gils was zo vriendelijk om signaal Taptoe ten gehore te brengen, omdat de harmonie uit Hoogerheide nog verplichtingen had tijdens de ceremonie in Woensdrecht.
Hierna werd het glas geheven en getoost op 75 jaar vrijheid. Als afsluiting van de viering bracht secretaris Angelique Schetters ‘het verhaal van mijn pa’ ten gehore en voelde Marieken de Lange zich vereerd om het gedicht van een 85 jarige inwoonster van Hoogerheide te mogen voorlezen.

Een mooie en bijzondere viering van 75 jaar vrijheid kwam hiermee ten einde, waarbij de gasten met een lach en een traan terugdenken aan deze middag.  


Zonder de hulp van anderen is het onmogelijk om in zo’n korte tijd een professionele viering te geven, dus het bestuur van het Dorpsplatform Hoogerheide is iedereen zeer dankbaar voor alle inspanningen, met een extra  dank je wel voor Dj Dave, Paul Lucius, familie Overbeeke, Janneke van Gils, Linda Bogers en wethouder Hans de Waal.

Laat een reactie achter

Je email adres zal niet gepubliceerd worden.